Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the header-footer-elementor domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/sebaspn284/domains/natuurlink.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Voortoets, verslechteringstoets en passende beoordeling Natura 2000 - Natuurlink

Natuurlink

Voortoets, verslechteringstoets en passende beoordeling Natura 2000 

Indien u een ruimtelijke ingreep wenst uit te voeren en er zijn aanwijzingen voor mogelijke negatieve effecten voor Natura-2000 gebieden, dan kan na overleg met het bevoegd gezag worden besloten een zogenaamde voortoets uit te voeren.

In de voortoets dient u alle activiteiten van uw ingreep en de mogelijke gevolgen van deze activiteiten voor Natura 2000-gebieden in kaart te brengen. Natuurlink kan u hierbij ondersteunen. Hierbij zullen wij ook samen met u onderzoeken of activiteiten op een alternatieve wijze kunnen worden uitgevoerd, zodat negatieve effecten op Natura 2000-gebieden kunnen worden uitgesloten.

Hoe verloopt de toetsing van activiteiten op Natura 2000-gebieden?

De voortoets is de eerste stap om te bepalen of er schadelijke effecten optreden in Natura 2000-gebieden. Hierbij wordt vooral getoetst welke effecten er optreden voor de instandhoudingsdoelstellingen voor beschermde dier- en plantensoorten en habitattypen. Afhankelijk van de uitkomsten moet er verdiepend onderzoek plaatsvinden waarbij de onderzoeksinspanning toeneemt als negatieve effecten grotere gevolgen lijken te hebben.

1. De voortoets

In samenspraak met u als opdrachtgever (initiatiefnemer) verzamelen wij informatie over de mogelijke gevolgen van de beoogde activiteiten voor de beschermde natuurgebieden. Deze informatie moet bij de provincie worden aangeleverd. De provincie beoordeelt deze informatie en komt tot een van de volgende uitspraken:

 

  1. Er is zeker geen effect. In dat geval heeft u als initiatiefnemer geen vergunning nodig en kan u verder gaan met uw activiteiten of doorgaan met een aanvraag omgevingsvergunning.
  2. Er is een kans op een negatief effect, maar dit is zeker niet significant. In dat geval moet u als initiatiefnemer een vergunning aanvragen. Bij de aanvraag voor deze vergunning moet u het resultaat van een verslechteringstoets (effectbeschrijving) voegen.
  3. Er is kans op een significant negatief effect. In dat geval moet u als initiatiefnemer ook een vergunning aanvragen. Bij deze aanvraag moet u een passende beoordeling toevoegen.

2. De verslechteringstoets

De verslechteringstoets is een vervolg op de voortoets. Deze toets wordt uitgevoerd als uit de voortoets blijkt dat de activiteiten negatieve effecten hebben op de instandhoudingsdoelstellingen van een Natura 2000-gebied maar dat deze effecten niet significant zijn. In de verslechteringstoets onderzoeken wij in samenspraak met u als opdrachtgever of natuurlijke habitats of habitats van soorten door beoogde activiteiten zullen verslechteren en indien dit het geval is: in welke mate.

3. Passende beoordeling

De passende beoordeling is eveneens een vervolg op de voortoets. Deze beoordeling wordt uitgevoerd als blijkt dat de beoogde activiteiten mogelijk significante negatieve effecten kunnen hebben op de instandhoudingsdoelstellingen van een Natura 2000-gebied. In de passende beoordeling onderzoeken wij samen met u als opdrachtgever of de instandhoudingsdoelstellingen van het Natura 2000-gebied door de beoogde activiteiten in gevaar komen.

4. Rapportage

In elke toets of beoordeling worden de resultaten van het onderzoek vastgelegd in een rapport. De omvang en diepgang van de rapporten neemt toe naarmate de negatieve effecten groter zijn. Deze rapporten dienen als basis voor de beoordeling van het initiatief door het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag zal vervolgens bepalen of een vergunning kan worden verleend en zo ja: onder welke voorwaarden.

Tarieven.

Het onderzoeken van de effecten van activiteiten op de instandhoudingsdoelstellingen van een Natura 2000-gebied is vaak complex en vergt maatwerk.
Nadat alle activiteiten in kaart zijn gebracht zal een inschatting worden gemaakt van de benodigde inspanning en kan een richtprijs worden afgegeven. Neem vrijblijvend contact op met ons om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.